Lainaa.com

Yleinen

Mikä tauko toi oli?Nyt on HEVI-ruoankumous IN!

28.10.2013, voimaria

Löysin Kirjamessuilta kahdella eurolla vanhan tutun elämäntapaoppaan ”Elämäsi kuntoon”(Diamond, H.&M., 1989, WSOY) jota tuoreena lukiessa olin sairaalatyössä enkä saanut osastonlääkärin kannatusta kokeillessani ohjetta ”aamupäivän ajan hedelmiä”. Nyt luen enemmän järkeä päässä ”kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista”, johon kuuluu oikeanlaisen ravinnon lisäksi ihmisen luontaisen vuorokausirytmin noudattaminen ja siten energiansaannin maksimoiminen, seurauksena virkeys ja elämänilo. Ihminen tarvitsee apua fyysisten, tunnepohjaisten, henkisten ja hengellisten ulottuvuuksiensa tasapainottamisessa voidakseen kokonaisvaltaisesti hyvin(sen opin jo lähihoitajakoulutuksessa).

Kirjan mukaan elimistö-energiasysteemi soluista koostuvana sairastuu jos solujen energiatasapaino häiriintyy. Simppelisti ruokin itseäni oikein kun otan huomioon, että elimistöni on 70% vettä. Sitä tasapainoa pidän yllä vesipitoisia hedelmiä ja kasviksia syömällä. Loput 30% ateriasta voi olla ruoansulatusta tehostaaksemme yhtä lajia ”tiiviimpää” tavaraa, kuten lihaa, kalaa, pastaa, tärkkelystä(perunakin on tuoreena vihannes mutta kuumennettaessa tiivistyy tärkkelykseksi, joka sulaa hitammin). En saa enää herkutella ruisleivällä ja juustolla kimppana, laitan juustoa vaikka tiiviiksi osaksi salaattiin, mutta leivän päälle vesipitoista avokadoa ja tomaattia, esimerkiksi. Helppoa, kun muistaa ettei kala sovi riisin kanssa tai pihvi perunalla.

Lisäksi tietysti tarkkailen annoskokoja kun vaikka työmaaruokalassa täytän lautasta. Nyt se on entistä iisimpää: salaattia yli puolet lautasesta, lisänä kalapala tai kasvisruokaa kauhallinen. Ruokajuomaa vain tilkka, enhän halua ärsyttää ruoansulatusprosessia. Aamuisin pärjään esim. appelsiinista puristetulla tuoremehulla ja banaanilla lounaaseen asti. Päivällinen voi olla vaikka kanasalaatti, ja se on tärkeä syödä noin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa ja ravinnon imeytymisen alkamista. Söin tänään jäävuorisalaattia puoli kerää sellerinvarren, omenan ja punaisen paprikan kanssa jugurtti-sinappikastikkeella, lisänä auringonkukansiemeniä. Aloitan huomisaamuna hedelmillä ja lounaaksi haudutan punakaalia.

Kirja vakuuttaa ruokavaliolla vapaata energiaa lisätessä elimistön alkavan tällä energialla automaattisesti poistaa ylimääräistä painolastia eli ylipainoa. Keho poistaa puhdistuessaan kuona-aineet, joilla konetta on väärin polttoainein kuormitettu. Epäterveellistä rasvaahan en Diamond- dieetissä saa, kun tiiviiksi ruoka-aineeksi on helppo valita vähärasvainen, esimerkiksi kana tai juusto (parsan päälle sulatettavaksi) tai viili (salaatinkastikkeeksi). Oma päätökseni on köyhänä opiskelijana syödä jääkaappiin hankitut einesjauhelihapihvit lounailla, mutta jo tänään lautasella oli yli puolet salaattia ja kaalia. Ei ollut ruoansulatusongelmia, eikä varsinkaan nyt, kun söin pelkän salaatin. Vihanneslokerossa on jäljellä kaksi porkkanapussia ja selleriä, joista teen keiton. Soijatofu käy kai valkosipulin kanssa öljyssä kuullotettuna leivälle. Seuraavalla kauppareissulla muistan HEVI- dieettiä ja hankin appelsiineja mehutölkin sijasta. Avokadon ja tomaatteja tuon täysjyväleivän kimpaksi. Ja siskon kanssa sovittiin viettää tänä vuonna alkoholiton joulu, vaikkei ehkä ihan ilman muita herkkuja. Vaikka saattaa kuulostaa muulta, väitän että nyt syön elääkseni, en toisinpäin. Hevi meininki!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *